Friday, November 15, 2013

Superpowerlessness

Kui me loengus jäime ühiskondliku suvaga seoses rääkima sellest, kuidas võimalus on jõulisteks erinevusteks, siis ma polnud sellega otseselt nõus.

Inimesed küll alguses võõrastavad erinevusi, kuid siiski võtavad need suhteliselt kergesti omaks. Kui vaadata, kuidas staarid maailmas aina suurema tähelepanu nimel proovivad inimesi šokeerida, siis on näha, et mõju sellel hakkab aeglaselt kaduma. Inimesed omistavad erisused kiiremini ja tahavad saada osaks sellest. Isegi need, kes tunduvad, et proovivad eristuda 90% kõigist kandes nö subculture riideid, kuulates sama muusikat ja elades nende tavade järgi, tegelikult ei erine kellestki.
Nad lihtsalt üritavad tähelepanu saada, kuid reaalset erisust neil pole, kuna oma "erinevustega" kuulutakse juba automaatselt mingisse rühma.

Inimesed tahavad nii väga olla "erinevad", et koheselt kui keegi midagi uut ja šokeerivat teeb, siis järgitakse seda. Ning umbes paar miljonit inimest on varsti kōik äärmiselt "erinevad", mis läbi hiljem saab sellest järjekordne hetke trend. Kōigil on nii suur vajadus erineda, et saadakse lihtsalt osaks massist, kuna päriselt erinevust pole, vaid lihtsalt jäljendatakse kedagi või midagi. Tegelikkuses erineb maailmas, vaid teatud hulk inimesi ja nende erisus hakkab peale just seespoolt. Mitte sellepärast, et on lihtsalt nii eriline olla eriline.


Ma polnud nōus väitega, et vōimalus on jōulisteks erinevusteks, kuid see pole ōige. Vōimalus on olemas, et jōuliselt erineda, kuid kohe kui keegi tegelikult ka erineb, siis seda taunitakse. Suuremalt jaolt on inimeste mentaliteediks saanud, et "eriline on olla eriline". Seeläbi on tegelikult suurest massist saanud nö "nii eriliselt erinev" mass, kus kõik on samasugused. Lootes leida tähelepanu ja heaks kiitu oma eksponeeritud "eripäradega", mis tegelikult on lihtsalt muutunud viisiks, kuidas kuuluda järjekordsesse ühesuguste inimeste gruppi. Inimesed siiani sõltuvad ümberkaudsest kogukonnast lihtsalt teistmoodi.
 
 

Ma ei taha üldistada ega süüdistada, vaid lihtsalt avaldan arvamust, kui keegi peaks arvama teistmoodi, siis andke teada.





Edasiste vestlusteni,
Agni. 

2 comments:

  1. aga oskad omi mõtteid ehk ka teoreetiliselt argumenteerida? millel su arvamus tugineb? miks sa nii arvad?

    ReplyDelete
  2. Põhinesin "Theory of Similarity" tekstil, mis räägib kuidas suurtes massides võivad tekkida korrapärased nö "erinevused", mis muudab erinevused sarnasuste gruppideks. Ülejäänud arvamus on enda kogemustel põhinev :)

    ReplyDelete