Wednesday, November 20, 2013

Uudne haritus?

Iga päev me logime ennast Facebooki sisse, et saada võimalikult palju infot kõigi meie tuttavate ja sõprade koha. Ilma Facebooki, Twitteri või Instagramita tundub meile, et inimestega ühendus puudub ja seeläbi võime ära kaduda.

Vaadates filmi Mark Zukenbergist ja Facebookist ning lugedes Danah Boydi blogi sain aru, et Facebook tõesti nõuab suurt usalduse faktorit ning kuna inimesed aina rohkem kasutavad seda, siis seeläbi oleme ka altimad seda usaldama.

Me paneme kogu oma personaalse informatsiooni vabatahtlikult üles, et kõik keda huvitab saaksid seda näha. Aina päevakajalisemaks muutub küsimus, kas meie info on kaitstud ja privaatne?
Boyd kirjutas hiljuti oma blogis, kuidas vanemad tõusid selle vastu kui 13-17 aastastele anti võimalus postitada oma lehe sisu kõigile nähtavalt, mitte ainult sõprade vahel.  Minu arvates see näitas, et Facebook annab lastele rohkem vastutust ning paneb nad enda eest mõtlema iga kord kui nad postitavad. Mulle tundub, et seeläbi proovib Facebook omamoodi kasvatada ning harida noori sotsiaalvõrgustike kasutamises, pannes nad vastutama iga oma tegevuse eest. Mitte, et Facebook võtab osa vastutusest ära ning lihtsalt keelab neil avalikult oma lehe sisu jagada. 

Tegelikku privaatsust sotsiaalvõrgustike ajastul pole olemas, sellele järeldusele jõudsime juba loengus, kuid see on ise võimalik mingil määral luua. Lihtsalt kui tahta peaks natukene rohkem mõtestama läbi, mida oma postitused. Silmnähtavalt iga põlvkonnaga haritakse noori aina rohkem, sest meie vanused on kõik ise õppinud. Kuna me nö kasvasime üles koos internetiga, siis pidime kõrvalt ennast omalkäel harima ilma teiste abita. Meid pole otseselt õpetatud vastutust võtma oma virtuaalsete tekstide sisu eest, kuid juba järgmist generatsiooni proovitakse õpetada selles osas, mis iseeneset tundub nagu hea tegevus.
 
Kui tekib küsimus, kas Facebook jääb alles, siis arvan, et järgnevateks aastateks kindlasti. Põhjus, miks see nii kaua alles on jäänud on fakt, et Facebook on pidevalt arenev ning hoiab oma uudsuse faktorit. Kui tuli timeline, siis kõik vingusid sellepärast, aga nüüd ollakse sellega harjunud ja nii ka edaspidi. Paar päeva tagasi oli uuendus Facebooki chatis, kus nüüd on näha, mis kanalit inimene kasutab, et postitada.

Kommunikeerumise vajadus on inimestel olnud aegade algusest peale. Arvatavasti kui inimene ei oska hallata oma postituste sisu, siis pole talle ka tähtis see osake privaatsusest, mis tal vōib olla. Inimesed, kes tahavad mõtestatult suhelda on õppinud, aga mingil määral oma sisu haldama ning seeläbi tekib vähem prügi.

Edasiste vestlusteni,
Agni

No comments:

Post a Comment